NARUSKA Tour 2016

Esipuhe:

Naruska Tour 2016 – harrastepohjalla toimivan BR-BIKERS RY:n kolmas kaikille avoin matkaendurotapahtuma. Vuoden 2016 tapahtuma haluttiin viedä lähelle ART juuriaan, eli Koillis-Kairaan.

Naruska 2016 ideoitiin loppuvuodesta 2014, kesällä 2015 suoritettiin reitin läpiajoa ja lyötiin leiripaikat lukkoon.
Loppuvuodesta (joulun välipäivinä) 2015 kun kaikki oli riittävän valmiina, niin ilmoittautumislomake ladattiin nettiin.
Ajatuksissa oli, että saataisiin minimi osallistujamäärä täyteen, jolla tapahtuma olisi mahdollista varmuudella toteuttaa. Kiinnostus kuitenkin yllätti meidät kaikki ja viikossa oli lomake laitettava kiinni, kun ennalta määritelty maksimimäärä täyttyi.

Kevään 2016 aikana osallistujalistalla oli vaihtuvuutta vielä voimakkaasti, mutta osallistujakiintiö pysyi täytenä – Kiitos siitä teille osallistujille!

Tour –muistelut on kirjoitettu partio 6:sen kokemusten ja iltatarinoissa kuultujen juttujen perusteella.

Naruska Tour 2016 – Flickr
https://www.flickr.com/photos/97712868@N06/albums/72157668710610674

Tour

– Naruska Tour 2016 ajettiin 1.-5.8.2016 yhdeksän partion koossa.
– Reitille starttasi maanantai aamuna yhteensä 58 moottoripyörää, joista 49 tuli perjantaina takaisin lähtöpaikalle.
– Suunnitellun reitin kokonaispituus oli 1850 km.

– Mukana kulki huoltoauto pyöränkuljetuskärryn kera.

 

1. Päivä, maanantai – 580 km.
Kontiomäki – Hossa – Ruka – Oulangan leirintäalue

Huoltotiimi ja crew:läiset kerääntyivät Kontiomäen Shellille aamuauringon noustessa. Myös ensimmäiset tourille osallistujat olivat hyvissä ajoin paikalla ilmoittautumassa ja syömässä aamupalaa huoltamon auetessa.


(Start – Shell Kontiomäki)

Huomion arvoista osallistujissa on ruotsalaispartio 1, joiden matka starttasi jo 28.7. Göteborgin läheisyydestä ajaen Tukholma-Turku laivan kautta lähtöpaikalle. Tässä partiossa oli myös mainio tarina yhden pyörän taustalla, kun osallistuja oli ostanut juuri ennen tourille lähtöä halvimman Africa Twinin, minkä oli löytänyt "blocket.se" myynnistä. Pyörä oli RD04 ja oli maksanut 10 000 SEK.
Eikä siinä vielä kaikki, koska pyörä myytiin edelleen jo Tourin aikana (kaupat sovittu 4.8.) samaan hintaan. Pyörä täytyi toki vielä saada ehjänä ajettua maata pitkin takaisin Ruotsiin uudelle omistajalle.
(Katso Spot -jälki sivun alalaidasta "Spotwalla Hampe / swedish team – Patrol 1")

Ensimmäinen partio työntyi reitille heti 7:00 jälkeen ja loput seurasivat noin 10 minuutin porrastuksella. Yöllinen vesisade piti pölyn kurissa ja olosuhteet olivat hyvät moottoripyörämatkailuun. Päivän kohde odotti kaukana Kuusamon pohjoisosassa, jonne sorareittiä pitkin oli peräti 580 km matkaa. Reitti lähti Kontiomäestä nousemaan pohjoiseen kulkien VT 5:sen itäpuolella. Alussa tunnusteltiin ryhmän liikkuvuutta sorarännissä ja haettiin sopivaa ajojärjestystä partion sisällä. Aamuherätyksen varmistukseksi oli reitin alkupäässä myös pieni puron ylitys, jossa sai loiskauttaa vettä halutessaan.


(Morning fresh water)

Tankkausvälit oli suunniteltu matkaenduroille riittäviksi ja ensimmäisen kerran kaarsimme Ruhtinansalmen TB:n pihalle tankkaamaan. Ennen Ruhtinansalmea kuitenkin oli mahtavaa soraränniä mutkineen ja mäkineen. Tankkauksen ja ajofiiliksien vaihdon jälkeen pieni siirtymä Hossan luontokeskukselle, jossa oli tourilaisille ruokailumahdollisuus neuvoteltuun hintaan. Lounaspöydässä kävikin kuhina kuskien tankatessa vielä iltapäivän varsin pitkälle siirtymälle.

 
(Ruhtinansalmi TB)

Hossasta Kuusamon Lämsänkylän suuntaan mutkaa, hiekkaa, kiveä, kiihdytys, jarrutus. Välillä saavutettiin edellä ajava partio, silloin on hyvä aika pitää pieni tauko.
Lämsänkylän tien pohjoispuolella ajatukset jo Rukalla tankkaamassa ja kaupassa. Ajettiin viimeisiä kilometrejä ennen Rukalle saapumista, kun yhtä Honda kuskia säikäytettiin. Oikealle kaartuva mutka vihreällä jäällä kuorrutettuna ja pitkä päivä soralla takana. Ojan pohjalla käynnistä selvittiin pienillä materiaalisilla ja isoilla henkisillä vaurioilla.


(Driving off the road)

Partiomme (6) ajoi tämän jälkeen asfalttia pitkin Rukalle, jossa täydennykset tankkiin ja laukkuun. Ruka marketin pihassa oli kuitenkin kaksi nuorta neitoa hädässä MB GLE Coupen eturenkaan kanssa. Eturengas vuoti pahasti ja nykytyylin mukaisesti auton mukana oli vain paikkausaine + kompressori. Paikka-aineella vuoto ei tyrehtynyt täysin, mutta neidit halusivat lähteä mökille vuotavalla renkaalla, koska heillä ei ollut edes puhelimia mukana kauppareissulle lähtiessä.
Me jatkoimme lopulta Oulangan leirintään, jossa jo suurin osa tourilaisista oli. Pitkä päivä kaikkineen tapahtumineen oli hyvä huudella saunassa Oulankajoen rannassa. Uskaltuipa jokunen kastautumaan joen virkistävään veteenkin.


(Ruka, help for girls)


(Camp Oulanka)

 

2. Päivä, tiistai – 270 km.
Oulangan leirintäalue – Vilmankaira – Salla – Naruska, Kenttälampi (+ ilta-ajelu)

Ensimmäisen pitkän päivän vastapainoksi tiistaina oli luvassa lyhyempi siirtyminen Naruskalle Camp Kenttälampeen. Toisen aamun lähtö tapahtui pilvien ja sateen uhan riippuessa päällä. Kuuromuotoisia sateita olikin tarjolla matkalla, mutta oikealla varustuksellahan niistä selviää. Pienen aamullisen ajelun ja sadekuuron jälkeen oli nuotiopaikkamahdollisuus, jonka partio 6 käytti kahvin keittoon.
Suurin osa muista partioista jatkoi suuremmin pysähtymättä matkaa aamun innolla. Oliko aamun innolla osuutta asiaan tai ei, niin hivenen ennen tätä nuotiopaikkaa oli partio 1:stä yksi pyörä syvällä ojassa, mutta käytännössä pystyssä. Ojan penkka oli jyrkkä ja suurin ongelma olikin saada pyörä takaisin tielle – Pyörä tielle ja matka jatkuu! Näitähän sattuu.


(2nd day camp fire on the route)

Nuotiopaikan jälkeen reitti kulki läpi Vilmankairan matkaendurotaivaan. Soratietä riittää lähes Sallan keskustaan saakka ja reittivaihtoehtoja on useampia. Kuitenkaan kaikki eivät päässeet Vilmankairan tiestöstä nauttimaan, vaan KTM:n tubeles etuvanne sai kipeää ja alkoi vuotamaan ilmaa ulos renkaasta. Allekirjoittaneen minikompuralla saatiin ilmaa lisättyä ja näin ollen pyörä oli mahdollista saada ajettua pois metsäautotieltä.
Kuitenkaan vajuvalla renkaalla ei kannattanut lähteä reittiä pitkin etenemään, joten nopea suunnitelma: ”partio 6 ajaa paikalle sattuneen partio 3:sen mukana Sallaan ja minä lähden saattamaan KTM:ää VT 5:sen kautta kohti apuun soitettua huoltoautoa”.
Vettä alkoi satamaan sopivasti, kun pari kertaa ilmaa lisäten pääsimme VT 5:lle ja P-paikalle lähelle Joutsijärveä. Siellä huoltotiimi hoiti kenttäolosuhteissa brutaalisti kirveellä vanteen oikaisua ja lähes pitävä rengas siitä tulikin!
Tour -reitiltä hairahtumisen ja vanteen oikaisun jälkeen matkavauhtia kohti Sallaa ja syömään.


(Salla city restaurant)

Useampi partio oli vielä Sallassa ja niin myös kutos partio, joka pääsi tankkauksien sekä kauppaostosten jälkeen taas perääni reitille kohti Naruskaa. Sallasta täytyi ostaa tarvittavat ruuat ja juomat, koska seuraavan kerran kauppa mahdollisuus on vasta torstaina.

Harmaana roikkuvat pilvet muistivat taas sataa ja tiet eivät todellakaan pölisseet. Aatsingintien itäisemmällä osuudella sai esimakua, siitä kuinka liukasta märällä tiellä on. Kieli keskellä suuta, maltilla ja maha täynnä ruokaa jatkettiin matkaa kohti Kuolajoen ylitystä, josta liukastelu jatkui rajavyöhykkeen takarajaa pitkin "oikaisten" Naruskantielle. Takarajatie oli muuttunut sateen ansiosta varsin mielenkiintoiseksi, eli liukkaaksi. Jäljet kertoivat, että kaikki edellämme menneet eivät olleet pysyneet pystyssä. Kaikki kuitenkin pääsivät  camp Kenttälammelle, jossa taloon tutustumisen ja majoittumisen jälkeen oli vielä mahdollisuus ilta-ajeluun.


(Road of the Border zone)

Ilta-ajelulle perääni lähti kolme partioni jäsentä ja lähdimme kruisailemaan. Hetken ajettuamme vastaan tuli pyöriä kahdesta partiosta ja he kertoivat, että yksi pyörä isäntineen oli jäänyt rengasrikon takia metsäautotiestön perukoille. Paikka oli siksi inhottava, että autolla täytyy kiertää varsin kaukaa päästäkseen hakemaan pyörä pois ja lisäksi siellä ei ollut kuuluvuutta GSM -puhelimessa. Totesin vastaan tulleille partioille, että minulla on tarvittavat välineet rengasjumppaan, joten käymme katsomassa saadaanko pyörä pois ajamalla. Samalla toiset partiot lähtivät Kenttälammelle hakemaan autoa pyörännoutoa varten.

Metsäautotien varrelta löytyikin pyörä ja mies mättäältä lukemassa Remeksen pokkaria – Kirjaimellisesti!


(Flat tyre in the middle of nowhere)

Hetkisen tilannepähkäilyn jälkeen päätettiin laittaa uuteen KTM:n etuseen sisäkumi, jotta päästään Kenttälammelle ja saunomaan. Rengas saatiin paikalleen ja minä lähdin johtamaan pulassa olleen miehen Kenttälammelle samalla kuin kolme muuta partiossani ajanutta lähti eri suuntaan tekemään huoltoauton tulo tielle merkkiä tiedoksi siitä, että pyörä on saatu pois. Huoltoauto olikin ollut tulossa ja sen hukkareissu saatiin katkaistua ennen pienimpiä teitä.


(Camp Kenttälampi)

Lopulta, kun kaikki oli saatu kenttälammelle, oli kello jo aika paljon. Saunassa käytyä ja päivän tapahtumien kertaamisen jälkeen unta ei tarvinnut paljoa houkutella. Retkisänkyyn nukahtaessa ajatukset oli huomisessa partion vetämisessä Tulppio Tiskolle syömään ja Tuntsan maisemia ihailemaan.

 

Naruska Tour 2016 – Flat tyre from BR-Bikers on Vimeo.

 

 

3. Päivä, keskiviikko – 300 km.
Kenttälampi – Tulppio – Tuntsa – Kenttälampi


(Kenttälampi morning)

Keskiviikon ohjelmassa oli käydä Tulppiossa ja Tuntsassa. Osa partioista suuntasi ensin Tuntsaan, mutta suurin osa Tulppioon. Kairassa ajaessa täytyy laskea toimintasädettä ja kilometrejä, jotta torstaina pääsee vielä seuraavalle tankille saakka. Tulppioon oli varattu polttoainetta, joten se ohjasi edellisen illan seikkailijoita lähtemään Tulppioon ”tankille”. Tulppioon päin ajaessa tiestö on soraerämaatietä, mutta hienosta miljööstä huolimatta sana ”tylsähkö” kuvaa matkaenduromiehen ajatuksia. Tylsän siirtymän jälkeen kuitenkin löytyy mukavia pätkiä ja monen mutkan jälkeen laskettiin tarkasti tripissä olevia kilometrejä ja Tiskolle jäljellä olevia kilometrejä. Kaikki pääsi omin avuin Tiskolle eikä tarakallani olleita varalitroja tarvinnut vielä kaadella. Kasikessun tankissa ei kuitenkaan paljon höyryjä kummempaa ollut, koska 16 litran tankkiin meni reilut 16 litraa. Tulppion Tiskolla pyörien tankkauksen lisäksi kuskit saivat hyvää ruokaa ja kohtuu hintaan kairassa ollakseen.


(Tulppion Tisko – Tulppio's Disco)

Tulppion suunnan tiestöllä tapahtui tourin dramaattisin episodi saman iltapäivän aikana, kun yhden ruotsalaisen pyörä meni lunastuskuntoon. Tapahtuma meni jotenkin näin, että eturengas tyhjeni vauhdissa ja ajettavuus hävisi. Taitava kuski oli yrittänyt kaikin voimin kammeta pyörää vielä pitääkseen sen pystyssä kuitenkaan onnistumatta siinä. Kaatumisen myötä kuljettaja teki päätöksen luovuttaa otteensa pyörästä. Pyörä oli jatkanut matkaa samalla puhkaisten KTM 690 R:n lisätankin sillä seurauksella, että välitön leimahdus oli sytyttänyt pienen maastopalon ja pyörä paloi käyttökelvottomaksi. Huoltotiimi kävi hakemassa romun pois ja pyöräkuski pääsi takaisin Kenttälammelle kaksipäällä partio kaverin kyydillä.


(KTM with damages)

Tuntsan suunnan lenkillä ajettavaa sora-/kiviränniä riittää ja tiestön pohjoisosassa maisemat ovat kokemisen arvoisia. Tuntsalla oli myös uraa, jossa halutessaan pääsi ylittämään puroja tai ”ojia” kuten paikallinen poromies kutsui niitä. Niissä kivisissä ”ojissa” kävi pari pyörää kyljellään sillä seurauksella, että yksi kastunut pyörä oli jätettävä yön yli odottamaan pois kyyditystä. Päivän saldoksi muodostui näin ollen kaksi kuljettajaa, jotka palasivat Kenttälammelle ilman omaa pyörää.

Jälleen illalla saunassa tuntui, että päivä on ollut tapahtumineen pitkä ja tarinoita on syntynyt kerrottavaksi. Iltapalaksi vielä makkarat ja viimeiset ajatukset seuraavaan päivään. Pyörän haku ”ojan” varrelta aiheuttaa muutoksia seuraavan päivän partioiden vetämiseen, kun kaksi partionvetäjää lähtee poromiehen avustuksella hakemaan flunssaista pyörää pois. 


(Kenttälampi camp fire)

 

4. Päivä, torstai – 350 km.
Kenttälampi – Martti – Savukoski – Kursu – Jumisko – Posio – Anetjärvi


(Start from Kenttälampi)

Allekirjoittaneen oma partio lähti toistamiseen etenemään reittiä toiseen partioon yhdistettynä samaan aikaan, kun pelastusosaston oli aika palata ”ojalle” hakemaan poroisännän Hiacella pyörä pois. Torstain tour -reitti lähti Naruskalta yläperän kautta Savukoskelle, jossa oli seuraava tankkaus ja mahdollisuus kahvitella tai käydä kaupassa. Savukoskelta laskeuduttiin etelään päin läpi marjametsien, jossa saa varoa elokuun alussa monenkirjavia ulkomaalaisia marjanpoimijoita autoineen. Marjanpoimijoiden autojen kanssa ei onneksi ollut tilannetta, mutta yksi tourilainen ajoi nurin vaurioittaen pyöräänsä. Puhelimella tilannetta selvittäessä esitimme toivomuksen päästä omin avuin pois metsästä, koska huoltoauto oli viemässä Sallaan palanutta pyörää ja kastunutta pyörää. Vaurioituneen pyörän kuljettaja taisteli itsensä läpi loppupäivän ja siitä iso tsemppipalkinto.

Reitti jatkui Kursun kautta sorateitä pitkin Suomun ohi Jumiskon kautta Posiolle, jossa pakolliset hankinnat ja tankkaukset. Posiolta hivenen etelään Taivalkosken suuntaan sijaitsee Livojärven Säikkä, jossa kelpaa ihastella hiekkarannan pituutta. Tourilaisilla olikin aikaa tauon pitämiseen, koska huolto oli pahasti jäljessä perässä Sallan reissun takia. Livojärven Säikältä viimeiseen leiripaikkaan Anetjärvellä sijaitsevaan Aneen lomaan oli jäljellä vain pieni siirtymä. Lopulta kaikki vielä mukana oleva pyörät ja huoltoauto saatiin Aneeseen ja illan päätteeksi voitiin aloittaa tapahtuman päätöstilaisuus. Piharakennuksen kesähuone tarjosi hyvät puitteet viedä tour –muistamiset läpi.


(Aneen Loma evening gathering)

 

5. Päivä, perjantai – 350 km.
Anetjärvi – Syöte – Kellon lossi – Tenämänkoski – Kontiomäki

Viimeinen päivä touria ja suuntana on voimakkaasti etelä. Luvassa oli mahdollisia sadekuuroja, mutta muuten loistava ajokeli. Anetjärveltä aamun alkuun lyhyt siirtymä Syötekylän kaupalle tankkaamaan. Syötteeltä maisemareittejä pitkin VT 20:lle ja sen etelä puolelle. Kuusamon tien etelä puolella on mahdollista ylittää Iijoki kapulalossia käyttäen ja sehän me haluttiin tehdä. Tämä jo harvinainen kapulalossi on nimeltään Kellon lossi. Osalle partioista lossi oli ”oikealla” puolen ja osa joutui hakemaan veneellä lossin. Nostalgiaristeilyn jälkeen luvassa oli vaihtelevia sorateitä ja vesikuuroja.


(Kellon lossi)

Suolijärven kupeella oli tauko- ja tulistelupaikka Tenämänkosken laavulla. Viimeisten nuotiolla kerrottujen tour –tarinoiden jälkeen viimeinen rypistys Mieslahden kautta Kontiomäen Shellille.

Maalissa huoltotiimi oli hymyssä suin vastaanottamassa viiden päivän ja lähes 2000 km ajaneet partiot. Päivät ja kilometrit tuntuivat kropassa, mutta kotimatkat olivat kaikilla jäljellä samana päivänä tai myöhemmin. Itse päätin päivän 160 km siirtymällä vartin yli seitsemän illalla kotitalliin ja unta ei tarvinnut omaan sänkyyn päästyä houkutella. 

Järjestäjien puolesta iso kiitos kaikille mukana olleille ja kunniamaininta ruotsalaisille sekä saksalaisille osallistujille.

Ajelut on ajettu Naruska Tour 2016.

Kysymykseen seuraavasta Tourista voin vastata, että ajatuksia on kehitteillä…

-Tuomas

 

Naruska Tour 2016 – Flickr
https://www.flickr.com/photos/97712868@N06/albums/72157668710610674

 

Naruska Tour 2016 – Photo sample from BR-Bikers on Vimeo.

 

Spotwalla BR-BIKERS – Patrol 5 (Tour -route)

 

Spotwalla HERMANNI – Patrol 9

 

Spotwalla Hampe / swedish team – Patrol 1

Lyhyesti

Date: 1.-5.8.2016
Start / finish: Paltamo, Kainuu.
Shell Kontiomäki
For who: For adventure motorcycles with 300 km range.
Isoille matkaenduromoottoripyörille riittävällä toimintasäteellä.
Route: 350 - 570 km / Day.
Accommodation: Entry fee includes one camp place for tent and three indoor accommodation.
Osallistumismaksu sisältää ensimmäiselle yölle telttapaikan leirintäaluevarustuksella ja kolmelle yölle sisämajoituksen.
Price: 140 €

WWW.RENGASTEMA.FI

Tourilla mukana rengastöitä varten mekaaninen rengaskone ja paineilmakompressori.